Buckley Elementary School

Client

Services

Size

Value

PROJECT Details

This project consisted of a 65,524 SF renovation and expansion to create additional space for classrooms, a small group study area, a new cafeteria, and specialized space for the School’s STEAM (science, technology, engineering, arts, and mathematics) program.

The design incorporated the school’s existing energy-efficient features such as the north-south orientation of the building and large open space, allowing room for the 60-well geothermal system and bipolar ionization. The geothermal system includes 42 heat pumps housed in the school’s existing crawl space that was once a fallout shelter during the Cold-War era. Every square inch of the roof has been covered with solar panels. A prominent main entrance was created specifically to feature a solar flower that highlights the school’s net zero energy goal.

This school is the first net-zero verified public elementary school in New England.

Architect